2014. január 25., szombat

Modest Home and Garden - G. Kovács Modeszta

1.                  Mi jelenti számodra az „ideális otthon”-t?
Az a hely, amit tényleg szívből szeret az ember, ahol önfeledten élvezheti a szabadidejét, ahol valóban kikapcsolódik a család minden tagja. Egy ideális otthon kialakításában az is fontos, hogy ne csak egy ember alakítsa a saját elképzelése szerint a családja környezetét. Nekem a férjem rengeteget segít. A kertben, a házban mindenhol – így blogon is – ott a keze munkája. De a legfontosabb számomra, hogy valóban szeret így élni. A kisfiam szerint a mi otthonunk a legszebb a világon. Ez természetesen nincs így, de ötévesen ő ezt így látja, mi lehetne ennél fontosabb?
What is an “ideal” home in your opinion?
The place you love deeply from the heart where you can enjoy your free time in unrestraint where all family members can really relax. In forming an ideal home it is also important that not only one person shapes the family’s environment. My husband helps me a lot. His fingerprint is everywhere in the garden, in the house, on my blog as well. But most important for me is that he truly loves living in this way. According to my son our home is the most beautiful one in the world. This is obviously not true but he thinks it with 5 years, what could be more important?

2.                  Ha belépsz valahova, azonnal látod min kellene változtatni, hogy otthonosabb legyen?
Legtöbbször igen. De én elég könnyen elfogadom az embereket olyannak, amilyenek, még ha más stílusúak is, mint én. Talán semmi nem tükrözi jobban egy ember személyiségét, mint az otthona. Én azonnal látom, mit csinálnék máshogy, de ez legtöbbször az én titkom, úgyhogy könnyen befészkelem magam egy másik otthon hangulatába, míg ott vendég vagyok.
When you enter a room, do you always instantly see that needs changing to make it more homely?
Most of the times yes. But I quite easily accept people how they are even if they have other styles than me. Nothing may reflect personality better than one’s home. I can see immediately what I would do differently but mostly I keep it to myself and I indulge quickly into the other home’s atmosphere while I’m a guest there.

3.                  Ha látsz egy érdekes megoldást (magazinban, az interneten vagy ismerősnél), megpróbálod otthon megvalósítani?
Igen, ez gyakran előfordul. De nem szeretek egy-az egyben másolni… illetve nem tudok. Amikor gondolatban már készülök valamire, máris muszáj belevinnem valami kis változtatást, amitől kicsit más lesz, mint az eredeti vagy jobban illik az otthonunkba.
Amit én nagyon szeretek magam körül, azok a színek. Pontosabban több szín egymás melletti használata, kombinálása és ezek összhangja. Ha valamilyen máshol látott ötletet valósítok meg, általában ez a szín-rendezés alakítja a munkámat. Összhangnak mindig lennie kell. Számomra leginkább ez hiányzott sok olyan otthonban, ahol jártam. Nem a bútorok, vagy az építészeti megoldások, a pénz vagy az időhiány. Hanem az a finom harmónia, amivel valami olyan egység uralja a képet, amit az ember nem is tud megfogalmazni. Egyszerűen csak jólesik az érzékeknek.
When you see an interesting solution (in a magazine, on the Internet or at somebody’s place) do you try to realise it in your own home?
Yes, it happens many times. But I don’t like making exact copies…or perhaps I can’t. When I’m planning something in mind I’m already applying some little changes that will differ from the original or suit better to our home.
What I like around me the most is colours. Or more precisely aligning and combining more colours and their harmony. When I’m realising an idea I’ve seen, usually this colour arranging dominates my activities. There always must be harmony. I’ve been mainly missing it in the homes I’ve been to. Not the furniture or the architectural solutions, money or lack of time. Rather the subtle harmony where the whole creates a scene that you cannot even express with words. It simply pleases the senses.

4.                  Hogy jöttél rá, hogy van érzéked a lakberendezéshez, illetve kézügyességed az átalakításhoz?
Nem tudom, mennyire van érzékem a lakberendezéshez úgy általában, Ebben a stílusban, amiben mi élünk, már eléggé otthonosan mozgok, szeretem, élvezem, érzem. Még ha ilyen stílus nincs is hivatalosan. :) Valamilyen összegyúrt hangulatok ezek, amik sok év alatt megfogtak, és egyesültek bennem. De ha tanácsot kérnének tőlem pl. egy modern, minimalista otthon berendezésében, akkor bajban lennék…
How did you realise you have a good taste for home décor and dexterity for remaking?
I don’t know if I have sense for home decoration in general. The style we live in I’m quite comfortable with, I like, feel and enjoy it. Even if this style does not exist officially :) It is a mixture of feelings that have caught me in years and got united in me. But if I was asked for advice in creating a modern, minimalist home for instance, I would be in trouble…

5.                  Gyermekeid érkezése miképpen befolyásolta, hogy mit tartasz otthonosnak szépnek?
Az ízlésem alapvetően nem változott, kicsit kitárultak a lehetőségek, hiszen kicsi gyerekek környezetét rendezgetni egész más feladat. Ez nagy örömet jelent számomra, természetesen az ő kuckójukban is ott van mindenhol a mami stílusa…amíg engedik :)

Where did the blog come from and what kind of changes did it undergo?
My taste basically has not changed, other possibilities have opened since arranging the environment of small kids is a different task. It’s a great pleasure for me, certainly mom’s style is everywhere in their snug…as long as they allow it :)

6.                  Sokan mondják, hogy gyermekük születése után felfedezték alkotói vénájukat – Te is?
Az alkotásra már az érkezésük előtt is szükségem volt. Ez nem változott ahhoz képest, mint mikor csak ketten voltunk a férjemmel. Annyiban változott a helyzet, hogy most már az ötéves kisfiammal is alkotunk közösen. És az ő kis megrendeléseit is szeretem teljesíteni. A féléves kislányom környezetét alakítgatni pedig egy egész más kihívás. Mindkettőben ott a felelősség is, hiszen példát is mutatok ezzel, igyekszem a szemüket, lelküket a finomság, szépség felé irányítani. Megmutatni majd nekik az alkotás örömét. A kisfiam nagyon fogékony, öröm látni az igényességet mindenben, amit alkot. Alkotni tehát ugyanúgy szeretek, mint eddig, de az út kissé megváltozott. A közös alkotás öröme, esztétikai nevelés, a kézzel készült ajándékok, játékok értéke mind hozzáadódik a személyiségükhöz, ebben bízom.
Many women claim the birth of their children brought out the creativeness in them – what about you?
I needed creativity even before their arrival. It has not changed compared to the period when there was only me and my husband. The situation has slightly changed and now our five-year old son joins the creative work. And I also like to fulfil his little orders. Forming my half-year old daughter’s environment is a completely different challenge. There is responsibility in both since I want to show example by directing their eyes and soul towards delicacy and beauty. To show them the joy of creating something. My son is very susceptible, it’s a pleasure to see the good taste in everything he creates. So I like making things as before but the road has changed a bit. The joy of common work, esthetical education, the value of hand-made gifts, toys all add up to their personality, and I believe in that.

7.                  Mi a kedvenc időtöltésed, mi kapcsol ki a legjobban?
A csend :) Bár az én családom nem különösebben hangos :) Egy kertészeti vagy Country Home magazin, tea és egy kis nyugodt kézimunkázás. Egy jó film vagy egy jó kirándulás a családdal. Utazni a férjemmel. A kerti munkák. Fényképezés a blogra. Egyedül autót vezetni…
What is your favourite past time activity, what relaxes you the most?
Silence :) Though my family is not exceptionally loud :) A garden or Country Home magazine, a cup of tea and peaceful needlework. A good movie or a trip with the family. Travelling with my husband. Gardening. Taking photos for my blog. Driving alone…

8.                  Mik a kedvenc blogjaid?
Ennél a kérdésnél üldögéltem a legtöbbet a válasszal. Végül nem emelnék ki külön egyet sem. Olyan oldalak, amiket rokonlelkek szerkesztenek. Szeretem a vidékies, klasszikus értékrendet követő oldalakat, amikben minden alkalommal kicsit más, igényes válogatást láthatunk a világból. Nagyon becsülöm azokat a blogokat is, ahol minden egyes bejegyzés saját munka, saját kútfőből, saját kézzel, saját ízléssel, ötletekkel.
Which are your favourite blogs?
I was sitting on this question the most. However, I wouldn’t name any. Those pages that are edited by people I have something in common with. I like pages devoted to country life, vintage values where each time we can find a little different, demanding selection about the world. I also value those blogs where each post is self made with own taste and ideas.


9.                  Magyarországon miben kellene a leginkább fejlődnünk otthonteremtés terén?
Még mindig jó mintából van kevés. Aki igazán szeretne elmélyülni egy-egy lakberendezési stílusban, irányzatban, még mindig a külföldi lapokat próbálja beszerezni és nem magyar oldalakat böngészik az interneten.
Where does Hungary need to develop when talking about home-creating?
There are still few good examples to chose from. If you want to delve into a home interior style or trend, you still need to get hold of international magazines rather than browsing Hungarian sites on the Internet.
10.              Mivel foglalkozol jelenleg (otthon, blog, munka, hobbi)?
Jelenleg itthon vagyok a kislányommal még jó sokáig, ez nagyon jó. A kisfiam óvodás. Emellett egy keveset dolgozom is. A munkámat nagyon szeretem…végzettségem szerint zenész vagyok, magánének tanár, ének-kamaraművész. De hivatásomul a tanítást, majd a kisgyermekkori zenei nevelést választottam. Nagyon nagy hitem van ennek fontosságában, és minden alkalom örömmel tölt el, mikor leülhetek a szőnyegre Ringató foglalkozásokon a kisgyermekes anyukákkal. Nem tudom, lenne-e olyan munka, vagy időtöltés, amit jobban tudnék szeretni… Ha színpadon dolgoznék, azt nem élvezném ennyire.
What are you currently involved in (home, blog, work, hobby)?
Currently I’m at home with my daughter for a longer period which is great. My son goes to the kindergarten. I also go to work a little. I like my job very much…my degree is in music, teacher of classical singing, singer and chamber music artist. But I have chosen teaching and later the musical education of early childhood as my profession. I have a great belief in its importance, and I enjoy every occasion to sit on the carpet with parents and their children at Ringató sessions. I don’t think there is any other job or activity I could love more… I wouldn’t enjoy working on stage so much.

11.              Mik a terveid a jövőre nézve?
Apró hétköznapi tervek mindig vannak, a legtöbb ilyen továbbra is az otthonunk körül forog. Néhány kisebb építészeti újítás a kertben, megtartani a kis családi hagyományokat, a júniusi Levendula ünnepet a barátokkal. Készülni, díszíteni a házat a családi ünnepekre. Jókat főzni, a kisfiammal sütni, kicsit utazni, kézimunkázni, együtt barkácsolni a férjemmel. Nekem nincsenek nagy terveim. Csak a legnagyobbak :) Egészséges, kiegyensúlyozott gyerekek, boldog férj. Ez kicsit közhelyesnek tűnhet, de igyekszem megtalálni az élet valódi értékeit még időben, viszonylag fiatalon…úgy érzem, ezt otthon találom meg leginkább.
What are your plans for the future?
There are always little everyday plans…most of them are connected to our home. A few architectural additions in the garden, keeping the family traditions, the lavender party with friends in June. Prepare and decorate the house for the family celebrations. Cook good food, bake with my son, travel a little, needlework, handicraft together with my husband. I don’t have big plans. Only the biggest ones :) Healthy, balanced children, a happy husband. This may sound commonplace but I’m trying to find the real values of life in time, while still young…I feel that I can find it mostly at home.

(Ezt a bejegyzést nem én fordítottam angolra, hanem Modeszta férje / This particular post was not translated by me, but by Modeszta's husband)

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy Modeszta itt is megszólalt, és hogy megszólaltatta valaki...(Mónika:-))
    Egy értékes blog, értékes gondolatokkal, rokon lélekkel. A sok másolt home and country oldal mellett ez valós, elhiszem neki hogy lehet így élni. Jó példát, és követhető értékeket képvisel. Nagyon szeretem, örülök hogy rátaláltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó, Gitta, nagyon köszönöm! Sokat jelent ez nekem!!
      És neked is Mónika...

      Törlés
    2. az én válaszomat már kétszer törölte:( szóval én is nagyon szépen köszönöm és teljesen egyetértek, Gitta:)!

      Törlés